“Jamen, jeg kan jo ikke lave mad”. Har du også taget dig selv i at sige noget lignende? Så er du bestemt ikke den eneste! Mange mennesker mener nemlig ikke selv, at de kan lave mad. Eller, det bliver i hvert fald ikke til mere end et spejlæg og måske en gang kogt spaghetti.
Sådan behøves det dog ikke at være! Derfor er der her samlet 4 tips til dig, der vil hjælpe dig med at komme godt i gang med madlavning.
Hav de rigtige køkkenredskaber
Før du går i gang med at lave mad, er det godt at få styr på at have de rigtige køkkenredskaber. Det betyder selvfølgelig ikke, at du er nødt til at tage ud og investere i en hundedyr køkkenmaskine, som tager 30 minutter at rengøre efter brug.
Nej, du kan sagtens nemt komme i gang med at lave mad ved blot at bruge basale køkkenredskaber. Så kan du altid investere i mere køkkenudstyr med tiden, hvis du får brug for eller lyst til det.
Til at starte med vil du fint kunne klare dig med et godt skærebræt, en god køkkenkniv, en gryde, en pande, et decilitermål og en røreskål. Prøv dig frem og se, hvad du har brug for i dit køkken.
Har du styr på køkkenhygiejnen?
Næste skridt før du giver dig i kast med madlavningen er at tjekke op på, om du kan huske grundprincipperne for køkkenhygiejne tilbage fra madlavningskundskabstimerne i folkeskolen.
Står det ikke klart i hovedet, hvad det nu var der blev sagt dengang, kommer du langt med at huske på, at alt skal vaskes. Dine hænder, dine redskaber og dine råvarer. Derudover må du endelig huske på, at vaske redskaber, når du skifter mellem at klargøre kød og grøntsager. Så undgår du jordbakterier, som kan gøre en så forfærdelig syg.
Find den rette opskrift
Nå, nu har du altså styr på både køkkenredskaber og køkkenhygiejne. Nu er det blevet tid til at gå i gang med at lave mad. Og dog. For først skal du finde en god opskrift, du kan gå efter. Er du ikke vant til at lave mad, er det en god idé at starte med en simpel opskrift, der ikke involverer et virvar af ingredienser og køkkenmaskiner.
Når du skal finde en opskrift, kan du nemt gøre det ved at kigge online. Her kan du nemlig finde en masse hjemmesider, som bugner af gode madlavningsopskrifter. Her vil du helt sikkert kunne finde en opskrift, som både lyder lækker og nogenlunde til at finde ud af.
Prøv dig frem og se, hvad resultatet bliver. Og husk på, at ingen lærte at lave mad i første forsøg. Bliv derfor tålmodigt ved med at kaste dig ud i madlavningsdisciplinen. Du skal nok komme efter det!
Opbyg et lager af basis-retter – og dertilhørende basisvarer
Når du har lavet mad i et stykke tid, har du nok fået prøvet nogle forskellige opskrifter af. Her er du kommet frem til, hvilke fungerer for dig, og hvilke som du ikke lige vil prøve at lave igen.
Vil du gøre det nemt for dig selv at fortsætte med at lave mad, kan du med fordel lave dig et mentalt – eller fysisk, eksempelvis i en notesbog – lager af basis-retter. Altså retter, som du er glad for at lave, og som bare går som smurt. Hertil kan du sørge for altid at have varer i huset til at kunne lave en af disse opskrifter. På den måde vil du nemt kunne få mad lavet fra bunden – og så endda uden at det er besværligt!